Rozpočet pro 4 osoby:
1 kuře (1,2 kg),
1 lžička soli,
1/2 lžičky oleje,
2 pórky,
200 g žampionů,
2 lžíce másla,
1 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce hladké mouky,
1/4 l kuřecího vývaru,
1/8 l smetany,
2 lžíce sekané petrželky
Příprava: 30 minut
Pečení: 35 minut
El. trouba: 225°C
Plyn: stupeň 4 - 5
Příprava:
Kuře rozporcujte na 8 dílů. Vložte do pekáče kůží nahoru. Osolte, opepřete a potřete olejem. Dejte do horké trouby a pečte do křupava.
Pórek očistěte, omyjte, nakrájejte na kolečka a nechte okapat. Houby očistěte, omyjte, pokrájejte.
Houby restujte 1 až 2 minuty na zpěněném másle. Nechte na sítu okapat, smíchejte s citronovou šťávou, osolte a opepřete. Přikryjte.
Šťávu z hub rozkvedlejte s moukou. Doplňte vývarem a smetanou, svařte v hustou omáčku. Pórek a houby nechte 5 minut nasáknout šťávou, dochuťte, smíchejte s petrželkou.
Kuře polejte omáčkou, přikryjte a nechte krátce proležet.
Vhodná příloha:
V troubě rozpečená veka, rýže, vařené brambory.
TIP:
Houby ihned po rozkrájení zabalte do plátna namočeného v octové vodě - zůstanou pěkně světlé. Kosti použijte na vývar.
Příprava pokrmů z kuřete obvykle nezabere mnoho času, maximálně hodinu. Ke slavnostnímu nedělnímu obědu tak dopoledne v klidu stačíte připravit i předkrm nebo dezert.
Dobrou chuť