Rozpočet pro 4 osoby:
1 kuře (asi 1,3 kg),
2 lžíce oleje,
1 lžička soli,
1/2 lžičky pepře,
1/8 l suchého bílého vína,
1 stroužek česneku,
1 cibule,
1 malý bobkový list,
1/2 lžičky tymiánu,
100 g lišek,
100 g pórku,
1/8 l kuřecího vývaru,
1 lžíce másla
Příprava: 60 minut
Dušení: 40 minut
Osmahnutí: vysoká teplota
Dušení: mírná teplota
Příprava:
Kuře rozporcujte na 8 kusů. Porce omyjte, osušte a osmahněte na oleji. Osolte, opepřete, přilijte víno, duste pod poklicí.
Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na kostičky, vložte do výpeku. Přidejte bobkový list a tymián.
Lišky očistěte, velké houby rozpulte nebo překrojte na čtvrtky. Pokud možno je nenamáčejte. Pórek očistěte, nakrájejte na kroužky, omyjte a osušte.
Vývar a pórek přidejte k masu až 10 minut před dovařením. Na rozpuštěném másle 2 minuty restujte houby. Dobře míchejte, k masu je přidejte teprve na poslední chvíli.
Maso upravte, výpek promíchejte, ochuťte a nalijte na maso.
Vhodná příloha:
Sekaná petrželka nebo jemně nakrájená pažitka, případně olivy. Bramborová kaše a listový salát v citronové smetanové omáčce.
Pro toto jídlo použijte větší vykrmené kuře. S krkem a vnitřnostmi by mělo vážit nejméně 1200 g. Jedná se o speciálně vykrměná kuřata, tzv. brojlery, jejich maso je nejjemnější a nejchutnější.
Dobrou chuť