Rozpočet pro 4 osoby:
300 g pórku,
2 lžíce másla,
125 g krabího masa,
1 lžíce chilli omáčky,
2 žloutky + 2 bílky,
100 g měkkého tvarohu,
1/2 lžičky ostřejší hořčice,
sůl a pepř,
4 lžíce strouhaného parmazánu,
4 plátky toastového chleba
Příprava: 25 minut
Pečení: 15 minut
El. trouba: 225°C
Plyn: stupeň 4 - 5
Příprava:
Pórek očistěte, nakrájejte na tenké kroužky, omyjte a osušte. Máslo rozpusťte, pórek na něm rychle orestujte do sklovita.
Krabí maso promíchejte s chilli omáčkou. Žloutek, tvaroh a hořčici promíchejte, osolte a opepřete. Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte do něj sýr a rozmíchaný tvaroh.
Plátky chleba opečte do křupava, obložte pórkem, krabím masem a potřete krémem. Uprostřed předehřáté trouby toaty pečte do zlatova.
Vhodná příloha:
Plátky rajčat s bylinkovou solí ozdobené trochou majonézy. Vychlazené pivo nebo suché bílé víno, vinný střik.
Obměna:
Místo pórku použijte listový špenát.
V srpnu a září je jemný letní pórek nejlevnější. Pokud se vám podaří koupit i krabí maso trochu levnějí, dopřejte si tuto chutnou a velice kvalitní lahůdku. Pór má všechny vlastnosti kuchyňských cibulovin, ale je delikátnější.
Dobrou chuť