Rozpočet pro 4 osoby:
500 g cibule,
2 lžíce másla,
1 lžíce + 1 lžička olivového oleje,
1/2 lžičky soli,
1 litr masového vývaru,
4 krajíce bílého chleba,
1 stroužek česneku,
80 g strouhaného ementálu
Příprava: 40 minut
Vaření: 20 + 30 minut
Pečení: 10 minut při 180°C
Příprava polévky:
Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na mírném ohni zahřejte máslo a lžíci oleje. Trochu osolenou cibuli na něm za stálého míchání osmahněte do zlatova.
Přilijte vývar a vařte mírným varem. Chléb opečte v troubě do křupava a opečený jej potřete olejem a česnekem.
Polévku dochuťte a nalijte do ohnivzdorných misek. Do každé dejte po krajíčku chleba, který posypejte sýrem. Misky vložte do horké trouby a vyjměte, když se sýr roztaví.
Vhodná příloha:
Strouhaný parmazán smíchaný napůl s ementálem, trochu bílého vína na zalití cibule, aby se nerozvařila.
TIP:
Polévku zapečte v grilu a chléb v toasteru při nízké teplotě.
Robustnější, ale velmi praktické a ladné tvary má víceúčelové nadobí zn. Arábie. Prodává se i v bílé barvě. Používat je můžete nejen ke stolování, ale i k zapékání a ohřívání pokrmů, protože je ohnivzdorné.
Dobrou chuť