Rozpočet potřebných surovin:
6 žampionů nakrájených nadrobno,
1/2 hrnku másla,
1/2 hrnku hladké mouky,
2 hrnky kuřecího vývaru,
1/2 hrnku mléka,
1 lžíce citronové šťávy,
2/3 hrnku smetany ke šlehání,
4 lžíce šlehačky,
1 lžíce čerstvě nasekané petrželky,
sůl a pepř
Příprava polévky:
V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme žampiony a na mírném příkonu smažíme 5 minut. Pomalu vmícháme mouku, přilijeme vývar a mléko.
Polévku přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Přidáme citronovou šťávu a petrželku, dochutíme solí a pepřem a vmícháme smetanu.
Polévku prohřejeme a podáváme ozdobenou lžící šlehačky, popř. vypeckovanou černou olivou.
Dobrou chuť