Ženevský bramborový nákyp

Napsal (») 18. 2. 2008 v kategorii Bez masa, přečteno: 2292×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Zenevsky-nakyp.jpg

Rozpočet pro 2 osoby:
smile
500 g moučnatých brambor,
1/2 lžičky soli,
1/4 lžičky bílého pepře,
2 stroužky česneku,
80 g strouhaného sýru (Greyerzer nebo eidam),
trochu másla,
4 lžíce mléka,
asi 1/8 l bílého vína,
1 lžíce sekané petrželky

Příprava:
15 minut
Pečení: 40 + 15 až 20 minut
El. trouba: 200°C
Plyn: stupeň 3 - 4

Příprava:
smile
Oloupané brambory omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Pak je promíchejte se solí, pepřem, česnekovou šťávou a 40 g strouhaného sýru.

Plochou nákypovou formu vymastěte a bramborovou směs do ní navrstvěte.

Přilijte mléko a tolik vína, aby tekutina brambory těsně pokrývala. Posypejte zbylým sýrem a formu uzavřete hliníkovou fólií. Nákyp pečte uprostřed horké trouby.

Po 40 minutách pečení odstraňte fólii a nákyp dopečte tak, aby povrch získal zlatavou kůrčičku.

Vhodná příloha:
smile
Vše, k čemu se hodí česnek. Jehněčí ragů, hovězí steaky a vepřové řízky. Nákyp můžete podávat jen se salátem. Hodí se rajčatový připravený po italsku nebo fazolový s uzeným masem.

Pokrmy zapékané v plochých formách najdete na jídelních lístcích z celého světa pod označením gratin [graten]. Je to francouzský výraz pro nákyp a gratinovat znamená zapékat.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

TheVillager z IP 90.177.179.*** | 22.5.2008 19:01
Ahoj.Moc se mi líbí váš blog a už jsem podle něho uvařil spoustu jídel.Ale hrozně mi zde chybí kategorie Saláty.Bylo by hezké,kdyby zde tato kategorie přibyla.Zvláště v těchto letních dnech
Jiří Výtečný z IP 85.70.249.*** | 13.6.2008 12:09
smile Koupíme si 3 - 4 starší makrely.Ty vykostíme a maso rozsekáme na kousíčky nožem. Celé prolejeme citronovou šťavou. Přdáme nasekanou ptržel a drcený badyán. Hřebíček roztlučeme s kmínem a rovněž přidáme. Směs nasypeme do igelitového sáčku a necháme zplesnivět. Za 2-3 dny vyjmeme hmotu ze sáčku a rozmixujeme. Přidáme ještš strouhanou mrkev, nepatrné množství zázvoru a nvého koření. Zrající olomoucký tvarůžek nakrájíme na drobnou kostku a vmícháme. Celé zalejeme horkou kyselou smetanou. Vznikne nám jakási orientální kulajda, kteru podáváme s houskovým knedlikem. Přizdobíme petrřílkou.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a devět