Rozpočet pro 2 osoby:
500 g moučnatých brambor,
1/2 lžičky soli,
1/4 lžičky bílého pepře,
2 stroužky česneku,
80 g strouhaného sýru (Greyerzer nebo eidam),
trochu másla,
4 lžíce mléka,
asi 1/8 l bílého vína,
1 lžíce sekané petrželky
Příprava: 15 minut
Pečení: 40 + 15 až 20 minut
El. trouba: 200°C
Plyn: stupeň 3 - 4
Příprava:
Oloupané brambory omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Pak je promíchejte se solí, pepřem, česnekovou šťávou a 40 g strouhaného sýru.
Plochou nákypovou formu vymastěte a bramborovou směs do ní navrstvěte.
Přilijte mléko a tolik vína, aby tekutina brambory těsně pokrývala. Posypejte zbylým sýrem a formu uzavřete hliníkovou fólií. Nákyp pečte uprostřed horké trouby.
Po 40 minutách pečení odstraňte fólii a nákyp dopečte tak, aby povrch získal zlatavou kůrčičku.
Vhodná příloha:
Vše, k čemu se hodí česnek. Jehněčí ragů, hovězí steaky a vepřové řízky. Nákyp můžete podávat jen se salátem. Hodí se rajčatový připravený po italsku nebo fazolový s uzeným masem.
Pokrmy zapékané v plochých formách najdete na jídelních lístcích z celého světa pod označením gratin [graten]. Je to francouzský výraz pro nákyp a gratinovat znamená zapékat.
Dobrou chuť