
Rozpočet pro 4 osoby:

1 bobkový list,
10 zrnek pepře,
1 stroužek česneku,
1 svazek petrželky,
400 g mrkve,
2 cibule,
300 g pórku,
2 lžíce vepřového sádla,
sůl a pepř,
2 lžičky škrobu,
2 lžíce smetany
Příprava: 35 minut
Vaření: 10 + 5 minut
Přivedení do varu: vysoká teplota
Vaření: mírná teplota
Příprava:

Koření a petrželkové stonky rozsekejte a v 1/2 litru vody vařte 10 minut. Přeceďte a vývar zachyťte.
Mrkev a cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky, na sádle poduste do sklovita. Přilejte odvar z koření, osolte a opepřete. Zeleninu nechte přejít varem, pod poklicí vařte do měkka.
Očištěný pórek nakrájejte na tenké kroužky a 5 minut vařte s ostatní zeleninou. Ve smetaně rozpustťte škrob, přimíchejte k zelenině, nechejte přejít varem.
Petrželku omyjte, osušte a drobně nasekejte. Vmíchejte do zeleniny, dochuťte.
Vhodná příloha:
Bílou klobásu několikrát propíchněte a duste pod poklicí v troše piva. Pak na vlastním tuku vypečte do zlatova. Brambory na loupačku nebo vařené brambory.
TIP:
Sádlo můžete nahradit máslem nebo olejem.
Zelenina v lehké omáčce se hodí vždy, když jsou ostatní součásti oběda zcela nebo jen s trochou omáčky. Zajímavá je směs z pórku a mrkve, vynikající jsou i jarní cibulky.
Dobrou chuť