Rozpočet pro 4 osoby:
400 g šunky (4 cm plátek),
1/4 lžičky černého pepře,
3 hřebíčky,
1 lžíce oleje,
1 lžíce sójové omáčky,
1/8 l bílého vína
Příprava: 30 minut
Pečení: 15 minut
Osmahnutí: střední teplota
Pečení: mírná teplota
Příprava:
Maso opepřete a vpíchněte do něj hřebíčky. Litinovou pánev zahřejte.
Maso na pánvi z obou stran osmahněte dozlatova a potřete sójovou omáčkou. Přilijte víno tak, aby pokrylo dno pánve. Pod poklicí dopečte.
Šunku nakrájejte šikmo přes vlákna masa na plátky, upravte a teplou podávejte.
Vhodná příloha:
Tlustší plátky lilku osolte, asi po 10 minutách osušte, poprašte moukou a osmahněte z obou stran v olivovém oleji. Brambory v bylinkového omáčce.
TIP:
Dušenou šunku nakrájejte na centimetrové plátky a krátce zahřejte ve víně se sójovou omáčkou, nevařte. Jde to mnohem rychleji a způsob přípravy je zdravější.
Šunka a uzená masa jsou neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Na trh se dodávají syrová nebo vařená a podle toho se kuchyňsky upravují. Při pečení a grilování maso nevystavujte příliš vysokým teplotám.
Dobrou chuť