Rozpočet pro 4 osoby:
400 g vepřové krkovice,
1 lžíce oleje,
1 lžička soli,
1/4 l masového vývaru,
2 cibule,
400 g brambor,
1 kg mladého zelí,
2 lžíce másla,
černý pepř,
Příprava: 30 minut
Dušení: 60 + 10 minut
Osmahnutí: vysoká teplota
Dušení: nízká teplota
Příprava:
Maso nakrájejte na 3 cm kostky a v horkém oleji je za stálého míchání osmahněte. Osolte, zalijte vývarem a 60 minut duste.
Cibuli a brambory oloupejte, nakrájejte, brambory na čtvrtky. Po 30 minutách dušení dejte na maso, mírně osolte a opepřete.
Zelí očištěte, křehčí část košťálu a tlustší žebra nakrájejte na tenké nudličky, jemné listy na proužky.
Po 60 minutách nasypte na brambory a cibuli nejprve drobně nakrájené zelí, pak přidejte zbytek, trochu osolte a opepřete.
Vmíchejte máslo, pokrm opepřete a podávejte.
Vhodná příloha:
Pro ochucení vmíchejte sekanou petrželku a trochu smetany nebo nakrouhané jablko.
Něco o zelí:
Velmi jemné je zelí zašpičatělého tvaru prodávané od února do září. Rané zelí nebo kapusta mají sezonu od jara do podzimu, levně zelí nakoupíte od července do září.
Na přípravu pokrmu se hodí hrnec s akutermickým dnem, s poklicí, která těsně doléhá a dobře uzavírá nádobu, aby pára neunikala a zelenina se pěkně doměkka dusila mírným varem.
Dobrou chuť