Rozpočet pro 4 osoby:
1 malá cibulka,
1/8 l kyselé smetany,
1 lžíce majonézy,
1 lžička červeného vinného octa,
1/4 lžičky soli,
1/2 lžičky bílého pepře,
4 jemně sekané kapary,
100 g vařeného hovězího masa,
100 g filetu z matjesa,
100 g vařených brambor,
100 g červené řepy sterilované,
1 sladkokyselé okurky
Příprava: 40 minut
Marinování: nejméně 30 minut
Příprava salátu:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, smíchejte se smetanou, majonézou a octem, mírně osolte a opepřete, vmíchejte kapary.
Ostatní přísady nakrájejte na souměrné kostky, smíchejte s omáčkou a nechte marinovat. Salát ochuťte a připravte k podávání, podle chuti obložte.
Vhodná příloha:
Natvrdo uvařená vejce, nakrájená na plátky či osminky, obložená na salát, ozdobená snítkou petrželky. Skleny Sherry medium. Černý chléb s máslem.
Praktická rada:
Do salátu přidejte zbylé zmrazené kousky masa a ryby.
Pikantní salát chutná v každou roční dobu, zvlášť vítaný je po slavnostních dnech s bohatými tabulemi. Větší porce mohou posloužit jako večeře nebo posilnění o silvestrovské noci - nebo i proti opičce.
Dobrou chuť