Rozpočet pro 4 osoby:
700 g kuřecího masa,
3 lžíce citronové šťávy,
1 lžíce ořechového oleje nebo oleje z jader melounu,
1 lžička soli,
1/4 lžičky černého pepře,
1 lžička drceného tymiánu,
200 g strouhanky,
125 g nastrouhaného ementálu,
hladká mouka na obalování,
2 vejce,
4 lžíce oleje,
2 lžíce másla
Příprava: 45 minut
Smažení: 2 x 2 minuty
Osmahnutí: střední teplota
Smažení: mírná teplota
Příprava:
Ostrým nožem uvolněte kůži kuřete a stáhněte ji. Vyjměte šlachy, jemné maso z nich seškrábněte. Prsíčka a stehna rozkrojte napříč na 3 stejné kusy.
Do masa vetřete citronovou šťávu. Plátky masa položte na fólii, mírně potřete olejem a kořením. Naklepejte přes fólii.
Strouhanku smíchejte se sýrem. Řízky obalte v mouce, omočte v rozkvedlaných vejcích a připravené strouhance. Strouhanku dobře přitlačte.
Olej zahřejte, řízky z obou stran usmažte do zlatova a položte na kuchyňský krepový papír. Pánev očistěte, rozpusťte v ní máslo, řízky dosmažte a na teplém podnosu připravte k podávání.
Vhodná příloha:
Vařené brambory s pažitkou nebo nudle polité máslem. Míchaný ovocný salát, např. s jablky.
Nejrychleji připravíte tento pokrm z kuřecích prsíček, trochu déle trvá, použijete-li vykoštěná stehna nebo prsíčka z velkého kuřete. Z kostí, odřezků a kůže uvařte čirou nebo krémovou polévku.
Dobrou chuť