
Rozpočet pro 4 osoby:
675 g jehněčího masa,
1 nastrouhaná cibule,
30 ml (2 lžíce) nasekané čerstvé petrželky,
5 ml (1 lžička) papriky,
1 lžička drceného kmínu,
1 lžíce olivového oleje,
1 lžíce citronové šťávy,
sůl a pepř
Na ozdobu:
dílky a nastrouhané kousky citronu
Příprava:
Maso očistíme a nakrájíme na malé čtverečky velké asi 2 cm.
V misce smícháme cibuli, většinu petrželky, papriku, kmín, olej, citronovou šťávu a koření a přidáme maso. Zamícháme, aby se maso důkladně pokrylo směsí, a dáme na 2 hodiny stranou.
Připravíme si rožeň nebo rozpálíme gril. Maso navlékneme na kovové jehlice. Na každou jehlici dáme 6 - 8 kousků masa.
Maso grilujeme nebo rožníme 6 - 8 minut, nebo dokud se nepropeče. Musí být však stále vlhké. Občas maso potřeme marinádou.
Kebaby uspořádáme na talíř a ozdobíme zbytkem petrželky, měsíčky citronu a nastrouhanou kůrou.
Vhodná příloha:
Arabský chléb, mističky s kmínem, kayenským pepřem a solí, kterými si maso můžeme posypat.
TIP:
Maročtí kuchaři často zpestřímaso jehněčím nebo hovězím tukem, který mu dodá chuť a udržuje je vlhké. Pokud používáme jehněčí, vybíráme si rameno nebo plátek, kde tuk prorůstá masem.
Tento pokrm patří k nejznámějším dílům arabského světa. Tradičním marockým masem v tomto pokrmu je jehněčí, ale lze použít i hovězí.
Dobrou chuť