
Rozpočet pro 4 osoby:
1,5 kg jehněčích kotlet bez kostí,
15 ml (1 lžíce) rostlinného oleje,
3 velké cibule,
4 velké mrkve,
900 ml vody,
4 velké brambory nakrájené na kousky,
1 velká snítka tymiánu,
15 g (lžíce) másla,
15 ml (1 lžíce) nasekané čerstvé petrželky,
sůl a pepř
Příprava:
Z jehněčího odřízneme tuk. V ohnivzdorném kastrolku rozpálíme olej a maso na něm osmažíme po obou stranách dohněda. Pak ho vyndáme.
Cibule nakrájíme na čtvrtky a mrkve na silnější kolečka. Přidáme do kastrolku a vaříme 5 minut, nebo dokud cibule nezhnědne.
Maso vrátíme zpět a přidáme vodu. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a zakryté vaříme na mírném ohni 1 hodinu.
Do kastrolu přidáme brambory a tymián. Znovu zakryjeme a vaříme další 1 hodinu doměkka.
Dušené maso necháme několik minut odpočinout. Sběračkou sebereme z tekutiny tuk a pak tekutinu nalijeme do čistého kastrolku. Přimícháme máslo a petrželku. Dobře ochutíme a vlijeme zpátky do kastrolu.
Vhodná příloha: Kapusta
TIP:
Tento vydatný pokrm stojí za to připravit v dvojnásobném množství, protože se dobře zamrazuje. Porci, kterou budete zamrazovat, dejte stranou ještě před přidáním másla a petrželky.
Tento irský pokrm, který je jednoduchý a chutný, se obvykle podává s kapustou jako sytá večeře.
Dobrou chuť