Rozpočet na 24 kousků:
500 g hladké mouky,
1 balíček + 1 lžička prášku do pečiva,
250 g + 100 g cukru,
250 g + 100 g másla,
4 vejce + 2 žloutky,
2 lžičky citronové kůry,
2 lžíce citrnové šťávy,
500 g nízkotučeného tvarohu,
50 g krupice,
2 lžíce moučkového cukru
Příprava: 30 minut
Pečení: 60 minut
El. trouba: 160°C
Plyn: stupeň 2
Příprava:
Mouku, balíček prášku do pečiva, po 250 g másla a cukru, vejce a lžičku strouhané citronové kůry uhněťte v drobivou hmotu. Rovnoměrně ji rozdělte na vymaštěný plech a přitlačte ke dnu.
Ušlehejte 100 g másla, do kterého postupně přidejte 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, citrnovou kůru i šťávu a tvaroh. Krupici smíchejte se lžičkou prášku do pečiva, ze 3 bílků ušlehejte tuhý sníh. Obojí vmíchejte do tvarohového krému.
Tvarohový krém rozetřete na těsto a uhlaďte. 2 žloutky rozkvedlejte s moučkovým cukrem a 2 lžícemi vody. Koláče potřete polevou, vložte doprostřed horké trouby a pečte do zlatova.
Způsob podávání:
Koláč nakrájejte a podávejte buď vlažný nebo studený.
Obměna:
Do drobenky dejte sekané mandle a v rumu namočené rozinky.
Je to koláč, který mají všichni rádi a se kterým je jen málo práce. Platí to však jen tehdy, máte-li k dispozici mixér, který za vás uhněte drobenkové těsto a ušlehá tvarohový krém.
Dobrou chuť