
Rozpočet na 14 košíčků:
300 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
1 vejce,
špetka soli,
200 g másla
Na náplň a zdobení:
750 g vypeckovaných třešní,
1 lžíce cukru,
1 lžíce škrobu,
2 lžíce třešňovice,
2 lžíce meruňkové marmelády,
1/4 l vanilkového pudinku,
30 g mandlových lupínků
Příprava: 40 minut
Chlazení: 60 minut
Pečení: 10 minut při 220°C
Příprava košíčků:
Z mouky, cukru, vejce, soli a másla vypracujte křehké těsto a upečte košíčky.
Nalijte třešňový kompot do cedníku, zachycenou šťávu svařte s cukrem. Škrob rozpusťte v třešňovici, přilejte do sirupu, krátce povařte, odstavte a vmíchejte třešně.
Košičky potřete rozehřátou marmeládou. Vychladlý pudink vymíchejte, po troše dejte do každého košíčku, obložte třešněmi. Mandle opražte a přitlačte do krajů.
Košíčky až do podávání chlaďte, naplněné zkonzumujte ještě tentýž den. Můžete je ozdobit šlehačkou.
Košíčky nebo dortíčky můžete plnit libovolným druhem ovoce. Pokud sami nezavařujete, kupte hotový kompot. Hodí se angrešt, meruňky a broskve, stejně jako ananas v kouscích. Prodávané kompoty jsou většinou kvalitní.
Dobrou chuť