
Potřebné suroviny na těsto:
225 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
1/2 kávové lžičky mleté skořice,
1 vejce,
125 g másla nebo margarínu,
350 - 400 g kompotovaných odkapaných hrušek (nebo oloupaných čerstvých, měkkých, čerstvých)
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu,
trochu nastrouhané citronové kůry z omytého citronu,
1 puding s vanilkovou příchutí (Naturamyl),
2-3 polévkové lžíce cukru,
3 vejce
Na polevu:
tmavá poleva,
50 g másla
Doba přípravy: asi 45 minut
El. trouba: 180-190°C
Horkovzdušná trouba: 160-170°C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečeníí: 60-65 minut
Příprava:
V míse ručně ručně prohněteme suroviny na těsto a vyklopíme na pomoučený vál. Vypracujeme těsto. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím vymazané dno formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválíme váleček, který přiložíme na plát těsta. Vytvarujeme asi 3 - 4 cm vysoký okraj.
Suroviny na náplň dobře promícháme nebo krátce vyšleháme šlehačem. Stejnoměrně nalijeme na těsto a poklademe hruškami. Pečeme v předehřáté troubě.
Po upečení necháme zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme vyjmutou polevu z obalu a máslo. Za občasného zamíchání rozpustíme.
Polevu rozlijeme na studený dort a opatrně rozetřeme. Odložíme asi na 3 hodiny do chladu. Pomocí nože odstraníme okraj formy a nejlépe "zubatým" nožem nakrájíme porce.