Helenin dort s hruškami

Napsal (») 17. 8. 2008 v kategorii Sladké dobroty, přečteno: 2709×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Helenin-dort.jpg

Potřebné suroviny na těsto:

225 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
1/2 kávové lžičky mleté skořice,
1 vejce,
125 g másla nebo margarínu,
350 - 400 g kompotovaných odkapaných hrušek (nebo oloupaných čerstvých, měkkých, čerstvých)

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu,
trochu nastrouhané citronové kůry z omytého citronu,
1 puding s vanilkovou příchutí (Naturamyl),
2-3 polévkové lžíce cukru,
3 vejce

Na polevu:

tmavá poleva,
50 g másla

Doba přípravy: asi 45 minut
El. trouba: 180-190°C
Horkovzdušná trouba: 160-170°C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečeníí: 60-65 minut

Příprava:

V míse ručně ručně prohněteme suroviny na těsto a vyklopíme na pomoučený vál. Vypracujeme těsto. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím vymazané dno formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválíme váleček, který přiložíme na plát těsta. Vytvarujeme asi 3 - 4 cm vysoký okraj.

Suroviny na náplň dobře promícháme nebo krátce vyšleháme šlehačem. Stejnoměrně nalijeme na těsto a poklademe hruškami. Pečeme v předehřáté troubě.

Po upečení necháme zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme vyjmutou polevu z obalu a máslo. Za občasného zamíchání rozpustíme.

Polevu rozlijeme na studený dort a opatrně rozetřeme. Odložíme asi na 3 hodiny do chladu. Pomocí nože odstraníme okraj formy a nejlépe "zubatým" nožem nakrájíme porce.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a pět