Rozpočet pro 6 osob:
1/2 litru vanilkové zmrzliny,
600 g jahod,
30 g másla,
5 lžic cukru,
60 ml (6 cl) sherry a pálenky z mirabelek (špendlíků),
30 g mandlí
Příprava:
Zmrzlinu přendejte včas z mrazničky do chladničky. Změklou nakrájejte na plátky a vložte do skleněné misky.
Mražené jahody dejte 2 hodiny před podáváním do mísy, přikryjte je a nechte v chladničce rozmrazit. Česrtsvé ovoce očistěte, omyjte, vychlaďte.
Všechny přísady připravte na stůl. Máslo ve flambovací pánvi zpěňte, cukr v něm nechejte zezlátnout. Svařte se sherry.
Do omáčky dejte jahody a pohybujte jimi, aby se prohřály. Zahřejte pálenku z mirabelek, zapalte a přelejte ovoce.
Zmrzlinu rozdělte na talíře, kolem ovoce. Opraženými nalístkovanými mandlemi posypte.
Vhodná příloha:
Vafle, křehké sušenky nebo piškoty.
Důležité:
Je-li ovoce již pocukrované, vynechte cukr a použijte šťávu z ovoce na omáčku.
K flambování můžete použít jakékoli lihoviny. Zahřívejte ji v naběračce nad plamenem tak dlouho, až plameny přeskočí dovnitř. Čim je obsah alkoholu vyšší, tím dříve lihovina vzplane.
Dobrou chuť