Dort Malakov

Napsal (») 26. 10. 2007 v kategorii Sladké dobroty, přečteno: 15578×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Dort-Malakov.jpg

Rozpočet na 1 dort:
smile
40 cukrářských nebo kulatých piškotů,
60 g moučkového cukru,
80 ml rumu (8 cl),
200 g změklého másla,
200 g moučkového cukru,
3 žloutky,
1 lžíce rumu,
1/4 l šlehačky,
čerstvé ovoce dle sezony

Příprava bez pečení:
40 minut
El. trouba: 180°C
Plyn: stupeň 2-3

Příprava:
smile
Dortovou formu vyložte pergamenovým papírem, na dno rozložte cukrářské piškoty.

Cukr (60 g) svařte se 40 ml vody, smíchejte s rumem a namáčejte zbývající piškoty.

Na krém umíchejte máslo a moučkový cukr (200 g) do pěny. Přidejte žloutky a potom rum.

Střídejte vrstvu piškotu a krému. Uchlaďte 2 hodiny nebo přes noc.

Ušlehejte tuhou šlehačku a potřete jí strany dortu kolem dokola. Zbývající šlehačkou a ovocem dort ozdobte, nebo si připravte máslový krém, popř. i méně tučný. Pro změnu ozdobte 1/2 šlehačky ochucené rumem a moučkovým cukrem.

Vhodná příloha:

Káva nebo silný čaj, podle chuti s cukrkandlem (kandysovým cukrem) nebo smetanou.

TIP:

Dort můžete udělat i zkopených piškotových korpusů. Ty po rozříznutí krátce opečte do křupava.

Tradiční je tento dort v Rakousku, oblíbený je však i v jiných zemích. Piškoty si můžete buď udělat vlastní, nebo je jednoduše koupit v obchodě.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
MonikaW2UZZ2 z IP 213.192.50.*** | 25.12.2008 15:36
Skvělý fór na "zblbnutí" začínajících kuchařek ... nepečený!!! dort Malakov... Takže: podle rozpočtu si připravte suroviny, nezapomeňte na 40 ml vody, o které se zde nepíše ale k přípravě je třeba, k tomu všemu si zahřejte el. troubu na 180 stupňů, pusťte plyn na stupeň 2 - 3 a garantuju, že za 40 minut jste hotoví... otrávení, upečení ... a já dnes mrtvá smíchy
HanaK z IP 109.202.68.*** | 13.8.2010 12:54
Nějak tomu Vašemu "vtípku" nerozumím, asi jste si recept, který kritizujete ani nepřečetla...smile
martuš z IP 77.211.91.*** | 26.11.2010 11:33
zajímavé, že po prvním přečtení bylo jasné, k čemu slouží 40 ml vody !!! IQ-tykve???
maminka namáčela piškoty v mléce se silnou černou kávou a trochou rumu, ovšem její krém byl příliš hutný, jen z másla - odlehčený pudinkem je lepší. V moderní době se dá krém nahradit i zakysanou oslazenou smetanou, proložit ovocem atd. - je mnoho variant, ale vždy je dort vynikající-kam se naň hrabe Tiramisu. Stačí přivřít oči a představit si vůni kávy a chuť tohoto výborného dortu v ústech a vrací se na chvíli krásné dětství s maminčinými dobrotami.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a tři