Rozpočet na 1 dort:
40 cukrářských nebo kulatých piškotů,
60 g moučkového cukru,
80 ml rumu (8 cl),
200 g změklého másla,
200 g moučkového cukru,
3 žloutky,
1 lžíce rumu,
1/4 l šlehačky,
čerstvé ovoce dle sezony
Příprava bez pečení: 40 minut
El. trouba: 180°C
Plyn: stupeň 2-3
Příprava:
Dortovou formu vyložte pergamenovým papírem, na dno rozložte cukrářské piškoty.
Cukr (60 g) svařte se 40 ml vody, smíchejte s rumem a namáčejte zbývající piškoty.
Na krém umíchejte máslo a moučkový cukr (200 g) do pěny. Přidejte žloutky a potom rum.
Střídejte vrstvu piškotu a krému. Uchlaďte 2 hodiny nebo přes noc.
Ušlehejte tuhou šlehačku a potřete jí strany dortu kolem dokola. Zbývající šlehačkou a ovocem dort ozdobte, nebo si připravte máslový krém, popř. i méně tučný. Pro změnu ozdobte 1/2 šlehačky ochucené rumem a moučkovým cukrem.
Vhodná příloha:
Káva nebo silný čaj, podle chuti s cukrkandlem (kandysovým cukrem) nebo smetanou.
TIP:
Dort můžete udělat i zkopených piškotových korpusů. Ty po rozříznutí krátce opečte do křupava.
Tradiční je tento dort v Rakousku, oblíbený je však i v jiných zemích. Piškoty si můžete buď udělat vlastní, nebo je jednoduše koupit v obchodě.
Dobrou chuť