Rozpočet na 50 kousků:
100 g kakaa,
500 g moučkového cukru,
1/2 lžičky soli,
2 lžíce včelího medu,
200 g šlehačky,
1 tobolka vanilky,
50 g másla,
100 g nasekaných lískových oříšků,
trochu oleje,
25 kandovaných třešní
Příprava: 35 minut
Chlazení: 1 až 2 hodiny
Příprava kostiček:
Kakao, cukr a sůl smíchejte v hrnci. Přidejte med, smetanu a naškrábanou dřeň vanilkové tobolky.
Směs vařte 20 minut při nízké teplotě, občas zamíchejte. Na zkoušku odkápněte hmotu do studené vody. Vytváří-li se již tuhá kulička, je hmota hotová.
Přidejte máslo a hmotu odstavenou z plotny ušelehejte do tuha. Vymažte formu 15 x 15 cm nebo 10 x 20 cm, vlejte do ní čokoládovou hmotu a vsypte do ní oříšky.
Hmotu zchlaďte natolik, aby se dala krájet. Nakrájejte kostky o velikosti 2 cm a vtlačte do každé 1/2 třešně. Vložte do papírových košíčků a uschovejte je v prázné krabici od bonbonů.
Na ozdobu:
Místo třešní můžete použít jiné kandované ovoce. Hodí se také ořechy a pistácie.
TIP:
Kostky, které chcete darovat, na krátkou dobu zmrazte, až ztvrdnou. Potom je jednotlivě zabalte do malých kousků celofánu.
Čerstvé cukroví se rozplývá na jazyku a je tak dobré, že bychom ho měli připravovat častěji. Na Vánoce ychom ho měli udělat raději více, abychom podarovali i své nejmilejší přátele.
Dobrou sladkou chuť