Sušení ovoce

Napsal (») 26. 7. 2006 v kategorii Rady, tipy a triky, přečteno: 12143×
Při sušení se v ovoci, zelenině, houbách i bylinkách zachová nejvíce vitamínů, minerálů a bílkovin. Jde o nejstarší osvědčenou metodu uchování potravin.

/obrazky/Lenka.bloger.cz/suseni-ovoce.jpg

K sušení používáme výhradně čerstvé, vyzrálé, kvalitní a mechanicky nepoškozené suroviny. Usušené ovoce si zachová třetinu až dvanáctinu své hmotnosti. Při teplotě 50 až 55°C získáme z 10 kg jablek přibližně 1,5 až 2 kg křížal.

Zásady úspěšného sušení:

  • suroviny omyjeme, necháme okapat, a je-li třeba oloupeme je
  • drobné ovoce a zeleninu sušíme vcelku, ostatní nakrájíme na plátky či hranolky silné asi 5 mm, můžeme nakrájet i na čtvrtinky nebo osminky
  • při sušení musíme dbát na odvětrávání vlhkosti, sušíme-li v troubě, necháváme ji stále pootevřenou
  • teploty sušení se podle druhu surovin pohybují od 30°C do 60°C
  • jsou-li plody správně usušené, musejí být při zmáčknutí prsty pružné, ale nesmí z nich vytékat šťáva
  • při sušení klademe potraviny na síta jen v jedné vrstvě

Sušička či trouba?

K sušení se hodí elektrická sušička s elektronickou regulací teploty. Použít však můžeme i obyčejnou elektrickou nebo plynovou, popřípadě horkovzdušnou troubu, kterou necháme během sušení mírně pootevřenou, aby pára mohla vycházet ven. Dobře nám poslouží i prodyšné pláty, na nichž budeme ovoce, bylinky či houby sušit v závětří na slunci.
Při dobrém postupu bude výsledek stejný u jakéhokoli způsobu.

V elektrické sušičce se dají sušit jablka, banány, hrušky, švestky, meruňky, houby, šípky, mrkev, cibule, celer, bylinky atd. Její výhodou je snadná regulace teploty a tím možnost kvalitního usušení, zachování maximálního množství cenných látek, chuti i vzhledu. Při větším množství ovoce nebo hub je to nejrychlejší způsob jak je usušit.

V troubě je nejvhodnější sušení na lískách s drátěným pletivem, méně vhodné je sušení na plechu, protože mezi ovocem nemůže proudit vzduch a plody se snadno přilepují.

Na sluníčku je nejlacinější způsob sušení, ale má i své nevýhody - ovoce totiž ztrácí původní barvu. Tento způsob konzervace můžeme provádět jen při horkém a suchém počasí, na noc musíme ovoce nebo zeleninu ukládat do suché místnosti, aby nezvlhly.

Dobré rady na závěr:
Jablka, hrušky či banány ponoříme před sušením na 5 minut do vody s citronem (na 1 litr 3 citrony), aby nezhnědly.

Fazolky, mrkev, kedlubny, květák, kukuřici, cibuli a listovou zeleninu je třeba před sušením namočit na 2 až 3 minuty do vroucí vody a poté zchladit ve studené vodě.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Ivánek z IP 83.240.12.*** | 24.11.2007 12:02
Jablka jsem nakrájel na stejné platky,namočil na jednu minutu do roztoku-1kávová lžíce soli na litr vody.a kladu na síto.Jemně posypu mletou skořicí. smile
Lucie z IP 2a00:1028:83ca:*** | 19.1.2015 15:42
Nevím, čím to je, ale ze sušeného ovoce mě dost často pobolívá břicho, ale přišla jsem na to, že chlorella spirulina mi pomáhá www.bonobono.cz/clanek/17-spirulina-a-chlorella.html
Filip z IP 92.240.174.*** | 15.9.2016 17:17
Super návod, já preferuji elektrickou sušičku, je to v ní mnohem rychlejší. Pokud byste nějakou sháněli, kvalitní sušička ovoce se dá sehnat na www.elektro-internet.cz/bile-zbozi/male-spotrebice/ kuchynske-spotrebice/susicka-ovoce/ Přímo odtud jsem si jí koupil a ovoce z ní chutná skvěle.
Anetka z IP 188.175.222.*** | 31.10.2016 19:25
Já raději čerstvé ovoce, ale teď zrovna tolik možností člověk nemá. Mixér na smoothie si ovšem oblíbíte rychle a určitě něco vymyslíte mixernasmoothie.cz/
Lenka z IP 2a00:1028:96d7:*** | 12.12.2016 14:31
Moc pěkný a výživný článek se spoustou rad. Možná mi jen chybí info, jakou sušičku ovoce a zeleniny by jste doporučila. Myslím tím tu elektrickou. Nějaký tip? Našla jsem kdyžtak řebříček těch nejlepších na www.testkvality.cz/susicka-ovoce-test/ a asi pořídím tu od Conceptu nebo Professora.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a sedm