Rozpočet na 10 sklenic:
4 sušené fíky,
2 jablka,
1 pomeranč,
4 lžíce sekaných mandlí,
1 tyčka skořice,
3 hřebíčky,
150 g cukru,
1,4 l červeného vína,
1/8 l rumu
Příprava: 15 minut
Vaření: 10 minut
Uvedení do varu: střední teplota
Louhování: mírná teplota
Příprava:
Fíky nakrájejte na plátky. Jablka a pomeranč omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtky. Z jablka vykrojte zbytky okvětí, zdravý jádřinec ponechte.
Ovoce, mandle, koření a cukr dejte do hrnce a zalité červeným vínem za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte.
Punč přefiltrujte přes vyvařené plátýnko (plenku), vložené do cedníku. Vychladlé kousky ovoce vymačkejte tak, že cípy plátýnky stočíte a vyždímete.
Nápoj vraťte do hrnce, přilijte rum a zahřívejte, až po krajích začnou vystupovat bublinky. Dochuťte a nalijte do sklenic. Aby nepraskly, vložte do nich lžičku.
Vhodná příloha:
Všechny druhy moučníků.
Vydáte-li se na odpolední procházku v období, kdy venkovní teploty klesají hluboko pod bod mrazu, přijde vám po návratu horký punč velice vhod. Pomerančovou kůru mužete nahradit hrstí brusinek.
Dobrou chuť