Pesto

Napsal (») 17. 8. 2008 v kategorii Rady, tipy a triky, přečteno: 11780×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Pesto.jpg

Potřebné suroviny na 3 sklenice po 200 ml:

3 polévkové lžíce z pinie (piniové oříšky) asi 50 g
100 g jemně nasekané bazalky (může být i mražená),
3 - 4 menší oloupané, nakrájené cibule,
50 g nastrouhaného parmezánu,
200 ml olivového oleje,
2 kávové lžičky soli,
2 - 3 stroužky česneku (nemusí být - dle chuti),
1 polévková lžíce teplé vody,
1 kávová lžička pomůcky ke konzervování
trochu olivového oleje na zakápnutí

Příprava:

Piniové oříšky dáme do igelitového sáčku a válečkem rozmělníme. Spolu s bazalkou, nakrájenou cibulí, parmezánem, olejem a solí (případně česnekem) rozmixujeme ručním mixérem nejlépe ve skleněné nebo kovové nádobě na kaši (nádoba z plastu není vhodná kvůli zápachu z cibule).

V lžíci teplé vody rozmícháme pomůcku ke konzervování, vmícháme do pesta a plníme jím menší sklenice. Zakápneme olejem a ihned zavřeme víčkem.

Otevřené pesto uchováváme na tmavém místě v chladu.

Pesto je specialita, která pochází z italské kuchyně. Je to omáčka určená především k dochucení těstovin, ale i jiných pokrmů. Základními surovinami pro výrobu pesta je čerstvá bazalka, oříšky, sůl, olivový olej a sýr. Další dochucující ingredience mohou být rajčata, česnek, cibule, čerstvé bylinky, apod. Záleží jen na Vaší chuti a fantazii.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
jmenofdfd z IP 90.176.148.*** | 9.10.2008 16:53
hmmmm
spider z IP 77.48.85.*** | 30.12.2008 11:21
Zajímalo by mě, co je to ta pomůcka pro konzervování. Ja všechno konzervují nejradějí dobrou slivovici, tak nevím, mužů jí také použít i k výrobě Pesta??
Petr z IP 78.136.165.*** | 26.1.2010 17:01
Víc oleje: olej a sůl konzervuje. Bez chemie Moniko.
szigi z IP 213.192.4.*** | 27.4.2010 09:38
jelikož navštěvuji posledním rokem obor kuchař číšník a doma zkouším různé experimenty,zkoušel jsem i několikrát pesto,nejenom s olejem ale i vinem a drahými brandy,které příjemně naladí
Olga z IP 88.146.4.*** | 22.6.2011 11:53
Delam ho doma trochu jinak a hlavne bez cibule


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a deset