Potřebné suroviny na 3 sklenice po 200 ml:
3 polévkové lžíce z pinie (piniové oříšky) asi 50 g
100 g jemně nasekané bazalky (může být i mražená),
3 - 4 menší oloupané, nakrájené cibule,
50 g nastrouhaného parmezánu,
200 ml olivového oleje,
2 kávové lžičky soli,
2 - 3 stroužky česneku (nemusí být - dle chuti),
1 polévková lžíce teplé vody,
1 kávová lžička pomůcky ke konzervování
trochu olivového oleje na zakápnutí
Příprava:
Piniové oříšky dáme do igelitového sáčku a válečkem rozmělníme. Spolu s bazalkou, nakrájenou cibulí, parmezánem, olejem a solí (případně česnekem) rozmixujeme ručním mixérem nejlépe ve skleněné nebo kovové nádobě na kaši (nádoba z plastu není vhodná kvůli zápachu z cibule).
V lžíci teplé vody rozmícháme pomůcku ke konzervování, vmícháme do pesta a plníme jím menší sklenice. Zakápneme olejem a ihned zavřeme víčkem.
Otevřené pesto uchováváme na tmavém místě v chladu.
Pesto je specialita, která pochází z italské kuchyně. Je to omáčka určená především k dochucení těstovin, ale i jiných pokrmů. Základními surovinami pro výrobu pesta je čerstvá bazalka, oříšky, sůl, olivový olej a sýr. Další dochucující ingredience mohou být rajčata, česnek, cibule, čerstvé bylinky, apod. Záleží jen na Vaší chuti a fantazii.