Rozpočet pro 4 osoby:
250 g vepřového filetu,
trochu pepře,
250 g hovězích jater,
1/8 l mléka,
300 g mrkve,
2 lžíce másla,
1 pórek,
300 g zmrazeného hrášku,
necelý 1/2 litr masového vývaru,
sůl,
2 lžičky oleje,
trochu hladké mouky
Příprava: 30 minut
Osmahnutí: 3-4 minuty
Osmahnutí: vyšší teplota
Vaření: střední teplota
Příprava:
Maso nakrájejte na centimetrové plátky, opepřete. Játra nakrájejte na 4 cm plátky. Bílé části odkrojte, játra naložte do mléka.
Mrkev oloupejte, pod poklicí duste na másle do sklovita. Pórek očistěte, nakrájejte na 1 cm tlusté kroužky a omyjte. Hrášek propláchněte studenou vodou.
Vývar, nalejte k mrkvi, uveďte do varu, pak přidejte pórek s hráškem a 10 minut vařte.
Olej zahřejte. Játra osušte, obalce v mouce, oklepejte. Spolu s masem je na oleji důkladně opečte z obou stran, osolte, vložte do polévkové mísy.
Zeleninu dochuťte, přidejte k masu a zamíchejte.
Vhodná příloha:
Petrželka na posypání. Topinky s máslem, je-li pokrm řidší, jinak opékené brambory. Jako dezert ovocný talří s vanilkovou omáčkou.
Jídlo podávejte v polévkové míse přikryté poklicí, aby si každý mohl přidat a pokrm během stolování nevychladl. Tento způsob se osvědčuje především tehdy, když prostíráte venku nebo na terase.
Dobrou chuť