Rozpočet na 8 košíčků:
200 g hladké mouky,
100 g másla,
1 žloutek,
1/4 lžičky soli,
špetka soli,
Na náplň:
150 g žampionů,
1 lžíce másla,
100 g šunky,
300 g ementálu,
2 vejce,
1/8 l kyselé smetany,
1 lžíce sekané petrželky,
sůl a pepř
Příprava: 30 minut
Pečení: 20 minut
El. trouba: 200°C
Plyn: stupeň 3-4
Příprava košíčků:
Z mouky, másla, žloutku, soli a muškátu vypracujte křehké těsto. Pod utěrkou nebo ve fólii je hodinu chlaďte.
Houby očistěte, případně omyjte a osušte. Nakrájejte je na tenčí plátky. Máslo zpěňte a když pěna opadne, houby na něm orestujte za stálého míchání do sklovita.
Šunku nakrájejte na kostičky, sýr hrubě postrouhejte. Vejce, smetanu a trochu soli a pepře ušlehejte do pěny a smíchejte se šunkou a sýrem.
Těsto propracujte, vyválejte a natlačte do formiček. Na několika místech je propíchněte a naplňte směsí. Košíčky na středu horké trouby upečte.
Vhodná příloha:
Různé druhy salátů, nejlépe takové, kde je nejvíce čerstvé zeleniny, jako například rajčata, polní salát...
Suché bílé víno nebo lehké rosé.
Pokud nemáte vhodné formičky, můžete těsto vtlačit do dortové, případně i jiné formy. Na chuti to vůbec nic nezmění. Budete samozřejmě rychleji hotovi, ale výsledek nebude tak dekorativní.
Dobrou chuť