Rozpočet pro 4 osoby:
150 g fazolových lusků,
1 vejce,
lžička soli a cukru,
2 lžíce červeného vinného octa,
6 lžic olivového oleje,
1/4 lžičky černého pepře,
1 lžička sekané petrželky,
2 stonky řapíkatého celeru,
200 g listového salátu,
1/2 salátového okurky,
1 rajské jablíčko
Příprava: 25 minut
Marinování: 60 minut
Příprava salátu:
Očištěné fazolky a vejce vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut bublavým varem. Propláchněte studenou vodou.
Smíchejte ocet, sůl a cukr, vmíchejte olej, pepř, petrželku a teplé fazolové lusky.
Tvrdé konce celerových stonků oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s fazolovými lusky, marinujte.
Salát omyjte, osušte, listy poskládejte do svazečku a nakrájejte na širší nudličky. Okurku omyjte, osušte a nakrouhejte na tenké plátky.
Rajče nakrájejte na tenká kolečka, oloupané vejce na osminky. Salát promíchejte, dochuťte a podávejte ozdobený plátky rajčete a osminkami vejce.
Vhodná příloha:
Kuřecí prsíčka v paprikovém krému, květák se sýrovou omáčkou, žampiony v zeleninové omáčce.
Řapíkovému celeru se někdy říká stonkový, stopkový nebo bělený. Zesílené stonky se konzumují syrové i vařené. Tento druh se při pěstování chrání před světlem podobně jako čekankové puky. Docílí se jemnější chuti.
Dobrou chuť