Rozpočet pro 4 osoby:
1 velká ředkev - 350 g,
1 lžička jemné soli,
1/4 lžíce jemně nakrájeného kopru,
1 lžíce bylinkového octa,
2 navinulá jablka,
200 g salátové okurky,
špetka cukru,
trochu bílého pepře
Příprava:
Ředkev oloupejte, nakrouhejte nahrubo a smíchejte se solí. Po dobu 10 minut nechte na sítu odkapat.
Smetanu a kopr smíchejte s bylinkovým octem, ochuťte trochou cukru a pepře.
Jablka omyjte, osušte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jader, nastrouhejte na tenké plátky. Rychle smíchejte se smetanou.
Okurku omyjte, osušte, nastrouhejte na tenké plátky. Smíchejte se všemi ostatními přísadami, ochuťte a za hodinu salát podávejte.
Vhodná příloha:
Selský chléb s máslem, nářez z pečeně a džus. Nebo opékané brambory s jemně nakrájeným masem a šťávou z pečeně.
TIP:
Ředkev na kráječi okurek nakrájejte na tenké plátky, smetanu pak zpoloviny nahraťe majonézou.
V Bavorsku jedí ostrou ředkev nejraději k točenému pivu. Tence nakrájenou ředkev posypanou solí, která vytáhne vlhkost a ředkev je pak jemná a chutná. K tomu potom postačí chléb s máslem.
Dobrou chuť