Marináda do zásoby:
100 g cibule,
10 zrnek bílého pepře,
2 sušené feferonky,
1 bobkový list,
2 lžičky provensálského koření,
1 jablko,
1/2 l červeného vína,
1/2 l octa,
Rozpočet na 4 porce:
1/2 hlávky salátu,
1 svazek ředkviček,
1 stonek řapíkového celeru,
100 g bulva fenyklu,
200 g papriky,
150 g ementálu,
1 balení řeřichy seté,
4 lžíce marinády,
2 lžíce oleje
Příprava salátu:
Oloupanou cibuli nakrájejte na kostky. V hmoždíři rozdrťte pepř, feferonky, bobkový list a koření. Jablko včetně slupky a jádřince nakrájejte na malé kousky.
Vše zalijte červeným vínem, přidejte ocet a 5 minut vařte. Přeceďte a nalijte do čistě vymytých lahví.
Zeleninu očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Sýr nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte a podávejte ozdobené svazečkem řeřichy seté.
Marinádu a olej postavte na stůl. Salát si každý dochutí sám.
Vhodná příloha:
Podáváte-li salát jako předkrm, nabídněte sklenku portského vína.
Kořeněný nálev na tento salát uvařte ve větším množství a ve vhodné láhvi uschovejte pro další použití. Pokud saláty připravujete pravidelně, oceníte výhodu tohoto způsobu a výraznou úsporu času.
Dobrou chuť