Rozpočet pro 4 osoby:
250 g artyčokových spodečků,
200 g bílé části pórku,
200 g žampionů,
50 g jablka (Delicious),
4 lžíce bílého vína,
3 lžíce másla,
špetka masoxu, soli a pepře,
3 lžíce sekané petrželky
Příprava: 25 minut
Pečení: několik minut při střední teplotě
Příprava předkrmu:
Artyčokové spodečky nechte na sítu okapat. Pórek nakrájejte na kostičky, omyjte a osušte v plátně. Očištěné houby a jablko nakrájejte na malé kostičky.
Na lžíci másla asi minutu za stálého míchání restujte pórek a jablko, dejte do síta. K výpeku přidejte lžíci másla a 2 minuty na něm za stálého míchání restujte houby. Přidejte je k pórku.
Do výpeku přidejte odkapanou šťávu, víno a masoxový extrakt. Tekutinu svařte, aby zbyly jen 4 lžíce, osolte, opepřete, přidejte osmahnuté přísady, promíchejte a přendejte do připravené misky.
V pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte petrželku a artyčoky. Trochu osolte a opečte. Naplňte, připravte k podávání.
TIP:
Na plněné žampiony kupte velké houby. Nožičky vykruťte z hlaviček a drobně posekané přidejte do náplně. Jablko vynechte.
Vhodná příloha:
Toasty nebo čerstvě upečené půlměsíce z lístkového těsta. Sklenka Sherry medium.
Rychlý předkrm, který připravíte na pánvi. Kupte sterilované artyčokové spodečky. Místo artyčoků můžete pro změnu použít větší hlavy žampionů, dost možná, že jim mnozí dají přednost.
Dobrou chuť