Rozpočet na 100 kousků:
275 g másla,
250 g cukru,
špetka soli,
1 vanilkový cukr,
2 lžíce kyselé smetany,
špetka prášku do pečiva,
375 g hladké mouky
Příprava: 45 minut
Chlazení: 2 x 60 minut
Pečení: 10 až 15 minut při 175 °C
Příprava:
Máslo rozpusťte a když opadne pěna, sejměte je z plotny. Vmíchejte cukr a sůl, nechte vychladnout.
Prášek do pečiva a mouku na vále promíchejte, vytlačte důlek, dejte do něj máslo rozmíchané se smetanou. Pomoučeným nožem je rozsekejte na menší kousky.
Vypracujte hladké těsto a pomoučenýma rukama utvořte dva 25 cm dlouhé válečky. Zabalte je do fólie a chlaďte.
Z těsta nakrájejte plátky, poskládejte na plech a uprostřed horké trouby upečte do světložulta. Plochou lopatkou nebo zakulaceným nožem sejměte z plechu a nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
TIP:
Tlustý váleček těsta zabalte do naolejovaného pergamenového papíru, vytvarujte a na jedné straně tupou stranou nože nebo pravítkem přimáčkněte. Váleček bude pěkně stejnoměrný.
Náplň:
Kupte 200 g nugátu a v horké vodní lázni jej rozpustťe. Potírejte vždy spodní, zcela rovnou stranu placičky.
Z válečku máslového těsta nakrájejte asi půl centimetru tlusté placičky a upečte. Budou-li tenčí, pečte je kratší dobu. Upečené potřete nugátem a slepte. Můžete je ozdobit i jinak.
Dobrou sladkou chuť