
Rozpočet pro 4 osoby:
1,5 kg brambor,
1 houska nebo 2 krajíce tvrdšího bílého chleba,
1 lžíce másla,
1/4 l mléka,
trocha soli
Příprava: 40 minut
Vaření: 2 x 20 minut
Uvedení do varu: střední teplota
Dovaření: nízká teplota
Příprava:
Brambory omyjte, oloupejte, špatná místa vykrojte. 500 g brambor uvařte. Chléb nakrájejte na malé kostky a osmahněte na másle.
1 kg syrových brambor nastrouhejte hrubším struhadlem. Vymačkejte z nich vodu, nechte odstát, slijte. Zůstane škrob.
Uvařené brambory prolisujte, vmíchejte horké mléko a nastrouhané brambory.
Přidejte škrob a sůl, vypracujte těsto. Zformujte je do válečku, nakrájejte na tluštší plátky. Do každého vložte kousek chleba a mokrýma rukama ubalte knedlík.
Do širšího kastrolu dejte vařit solenou vodu, vhoďte knedlíky a zpola zakryté poklicí je vařte. Jednou obraťte. Vyjměte děrovanou naběračkou.
Důležité:
Uvařte malý knedlík na zkoušku. Když se rozvaří, přidejte do těsta mouku nebo jemnou krupici. Když zůstane uvnitř kyprý a suchý, těsto se vám povedlo.
TIP:
Knedlíky vložte do vroucí vody a než vyplavou, vyřečkou je odpíchněte ode dna. Hodí se k masovým a houbovým jídlům.
Moderní vybavení kuchyně vaření zjednodušuje a usnadňuje. Ani bramborové knedlíky nemusí být problémem. Zpracování brambor ulehčí mixér, robot, strojek na maso nebo univerzální kráječ.
Dobrou chuť